
Rizotas (it. Risotto) – šiaurės Italijoje kilęs ryžių patiekalas, turintis įvairių atmainų. Anksčiau buvo skiriama Risotto ir Riso. Riso atveju ryžiai dedami ne į riebalus, o į karštą skystį. Ryžiai dar nuo Renesanso laikų Italijoje buvo gerai žinomi ir auginami daugiausiai Po lygumoje. Žinomiausios rūšys – Arborio, Vialone ir Carnaroli, tinkamos taip pat ir Risotto ruošimui. Risotto pateikiamas kaip ir pasta kaip pirmas patiekalas arba priedas/garnyras prie troškintų patiekalų kaip, pvz.: Risotto alla milanese prie veršelio.
Patariama naudoti Arborio, Carnaroli arba Vialone Nano ryžius. Šie ryžiai risotto tinka geriausiai, nes savyje turi daug krakmolo, kuris, susimaišęs su sultiniu, laiko patiekalo ryžių grūdelius kartu. Ryžių nereikia plauti, nes nusiplaus dalis krakmolo.