3-3,5 l saldaus pieno,
mažo žiupsnelio citrinų rūgšties (kai kas naudoja 2 pepsino tabletes 1 l pieno sutraukti),
1,5 stiklinės grietinės arba kefyro.
GAMINIMAS:
Pieną užvirinkite ir ataušinkite iki 30-32 laipsnių, supilkite kefyrą arba grietinę, įmaišykite mažame kiekyje vandens ištirpintą citrinų rūgštį. Viską gerai išmaišykite, uždenkite ir laikykite šiltoje vietoje. Per tą laiką negalima maišyti, kratyti indo. Maždaug po 2 val. pienas bus virtęs rūpieniu (panašiai atrodo kaip pieno želė). Jei mediniu šaukštu spustelėjus pasirodo drumstos pieno spalvos išrūgos, dar gaminį palaikykite šiltoje vietoje.
Jei išrūgos gelsvos, skaidresnės-galima toliau gaminti. Tą į želę panašią masę šaukštu šiek tiek paskirstykite (tačiau nepadarykite košės) ir dar 15 min. palaikykite-sūrio masės gabalai nusės, o išrūgos taps skaidresnės. Po to puodą su sūrio mase ir išrūgomis dėkite į karšto vandens vonelę ir kaitinkite iki to laiko, kol sūrio masė įkais iki 40 laipsnių (ne daugiau, nes tuomet sūris pasidarys kaip guminis).
Išrūgas nukoškite per keliagubą marlės atraižą, šiek tiek nugręžkite rankomis, ataušinkite ir 3 val. laikykite šaldytuve tarp 2 medinių lentelių. Per tą laiką dar tekės išrūgų, todėl apačioje padėkite indą joms nubėgti. Palaikius šaldytuve nurodytą laiką sūrį išvyniokite iš marlės, ištrinkite druska.
Pasirinkite mėgstamų prieskoninių žolelių rinkinį, saldžiųjų paprikų miltelių mišinį ir jais ištrinkite sūrį. Galima vartoti iš karto, galima brandinti-kiekvieną dieną ištrinti druska, prieskonių mišiniu ir nupilti išrūgas, jei jų vis dar išsiskiria. Palaikytas sūris dar skanesnis.