1 stiklinė saulėgrąžų,
1 stiklinė sėmenų,
1 stiklinė sezamų sėklų,
1 stiklinė moliūgų sėklų,
1 stiklinė kviečių sėlenų,
1 stiklinė avižinių dribsnių,
1 saujelė grikių,
pora saujų graikinių riešutų,
pora saujų anakardžių riešutų,
3 šaukštai cukraus (galima naudoti rudąjį arba cukrų keisti medumi),
1 šaukštas druskos,
1 kg kvietinių miltų (rekomenduojama juos perpus maišyti su ruginiais, o kas nori sveikuoliškos duonos-tegu naudoja tik ruginius miltus),
1 l drungno vandens,
5-6 šaukštai raugo,
mėgstamo aliejaus formai ištepti.
GAMINIMAS:
Svarbiausia turėti medinį šaukštą ilgu kotu ir patį didžiausią puodą. Tobula būtų medinis kubiliukas. Supilami visi ingredientai. Sutrupinami riešutai. Ant viršaus užbarstomi miltai. Visus birius produktus kruopščiai sumaišome. Tešlą reikia sukti tik į vieną pusę-pagal laikrodžio rodyklę.
Paskui, atsargiai maišant, po truputį supilamas vanduo. Masė turi būti tirštos kaimiškos grietinės konsistencijos. Kuo bus skystesnė, tuo duona gražiau iškils. Galiausiai įmaišomas raugas. Puodas uždengiamas drobe ir paliekamas šiltame kambaryje 10-12 valandų, kad iškiltų.
Kitą dieną įkaitinama orkaitė iki 180-185 laipsnių. Gilios stačiakampės kepimo formos dugną ir kraštus riebiai ištepame aliejumi. Pirmiausia atsidalykite 6 šaukštų ar pusės stiklinės iškilusios tešlos -bus raugas kitam kartui. Jis šaldytuve išsilaiko porą savaičių.
Kai tešla supilama į skardą, labai svarbu šaltame vandenyje gerai sušlapintomis rankomis sulyginti, priploti, tiesiog išglostyti visą paviršių, kad susiformuotų plutelė, duona vienodai iškiltų. Pašovus į orkaitę, dureles reikia uždaryti labai atsargiai. Kol kepa ir aušta duona, kaip ir kylant tešlai, namuose turi būti ramu, kitaip sukris.
Duoną kepkite apie valandą ir 18 minučių. Duoną labai atsargiai reikia išimkti iš orkaitės ir šaltame vandenyje suvilgyta drobe uždengtą laikyti, kol atvės, -tada pluta nebus kieta.