1,75-2 l vandens,
150 g grikių kruopų,
2 vidutinio dydžio morkų,
ketvirčio saliero gumbo,
gabalėlio pastarnoko,
raudonos arba geltonos saldžiosios paprikos,
2 pomidorų,
100-150 ml skystos pomidorų pastos (arba 1-2 šaukštų tirštos),
2 laurų lapų,
ketvirtadalio šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
šaukštelio maltų kalendrų,
0,5 šaukštelio ciberžolių,
2-2,5 šaukštelio druskos,
šaukšto rudojo cukraus,
150-175 g naminio saldaus sūrio, supjaustyto kubeliais,
šluotelės susmulkintų krapų,
2-3 šaukštų sviesto,
grietinės.
GAMINIMAS:
Morkas, pastarnoką ir salierą nulupkite ir supjaustykite smulkučiais kubeliais. Išvalykite paprikos sėklas ir supjaustykite kubeliais. Pomidorus minutę dvi pamerkite į verdantį vandenį, po to staigiai įkiškite į šaltą vandenį ir nunerkite odelę. Pomidorus supjaustykite smulkučiais kubeliais arba sutarkuokite stambia tarka.
Užkaiskite vandenį, pasūdykite puse nurodyto kiekio druskos, suberkite išplautus grikius. Kol grikiai virs, gilioje keptuvėje išlydykite ir pakaitinkite sviestą, įmeskite laurų lapus. Skrudinkite prieskonius kelias sekundes ir sudėkite supjaustytas daržoves: morkas, paprikas, salierą ir pastarnoką.
Kepkite daržoves maišydami, kol švelniai apskrus. Suberkite ciberžoles, kalendras, juoduosius pipirus, pasūdykite likusia druska, viską gerai išmaišykite. Dar po kelių minučių sudėkite pomidorus, supilkite pomidorų pastą, suberkite cukrų. Troškinkite daržoves atviroje keptuvėje, retkarčiais pamaišydami, kol suminkštės.
Daržoves supilkite į verdančius grikius, išmaišykite sūrio kubelius. Virkite sriubą dar 2-3 min., pabaigoje pagardinkite kapotais krapais. Viralą palaikykite dar 10 min., kad pasiskirstytų skonis. Patiekite karštą su šlakeliu grietinės.