1 kepalo (1 kg) juodos ruginės duonos,
500 g cukraus,
saujelės razinų,
1/3 pakelio šviežių mielių,
10 l vandens,
3 šaukštų medaus (nebūtinai).
GAMINIMAS:
Įkaitinkite orkaitę iki 150-170 laipsnių. Duonos riekes dėkite į skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite, kol duona paruduos ir taps trapi. Užvirinkite vandenį ir pilkite aušti į didelį emaliuotą indą (pavyzdžiui, kibirą). Į jį dėkite skrudintą duoną, berkite 500 g cukraus.
Dėl skonio galite įdėti medaus. Jei naudosite šviežias mieles, jas reikia paruošti: į stiklinę sudėkite mieles, užberkite šaukštu cukraus ir užpilkite šiltu vandeniu. Palikite šiltai apie 30 min.
Kai vanduo kibire praauš iki 30 laipsnių supilkite mieles. Kibirą su gira uždenkite marle ir palikite 2 paras kambario temperatūroje rūgti. Tada girą nukoškite, išpilstykite į butelius, juos dėkite į šaldytuvą. Į kiekvieną butelį įmeskite po kelias razinas. Po paros girą galite ragauti.