100 ml 10 proc. riebumo grietinėlės.
GAMINIMAS:
Sviestą ištirpinkite puodelyje. Kalendras, krapus, baziliką ir svogūnų laiškus kruopščiai nuplaukite, apdžiovinkite. Pusę krapų ir kalendrų atidėkite į šalį. Česnaką ir svogūną nulupkite. Likusius krapus ir kalendras, bazilikus, svogūnų laiškus, česnaką ir svogūną labai smulkiai supjaustykite, sumaišykite su lydytu sviestu.
Mišinį gardinkite pipirais ir druska, tada ataušinkite iki kambario temperatūros. Viščiukus nuplaukite ir gerai nusausinkite. Imkite medinį pagaliuką buku galu ir juo atsargiai, kad neįplėštumėte, atskirkite odą. Viščiuką dėkite ant lentelės krūtinėle žemyn. Žalumynų ir sviesto mišinį sukrėskite į konditerinį maišelį.
Viena ranka pakelkite viščiuko odą, atsargiai išspauskite po ja pusę mišinio. Odą paleiskite ir atsargiai rankomis tolygiai paskirastykite sviesto mišinį ant visos nugaros, kojų ir sparnelių. Tada apverskite viščiuką, pakelkite odą ant krūtinėlės ir taip pat aptepkite sviesto mišiniu kitą pusę.
Taip pat paruoškite antrą viščiuką. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Viščiukus įriškite į kepimo maišelius, šaukite į orkaitę ir kepkite 30-40 minučių. Skardą ištraukite iš orkaitės, bet jos neišjunkite. Atsargiai įpjaukite maišelius, į puodelį nupilkite kepimo sultis.
Keturis šaukštus sulčių sumaišykite su cukrumi. Viščiukus ištraukite iš maišelių, dėkite į skardą, apliekite sultimis su cukrumi ir kepkite dar 15 minučių. Kol viščiukai kepa, paruoškite garnyrą. Cukinijas nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Juos berkite į pasūdytą verdantį vandenį, minutę pavirkite, pilkite į kiaurasamtį ir gerai nuvarvinkite.
Nulupkite viršutinę česnako luobą, galvutę su lapais smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus, greitai apkepinkite česnakus ir cukinijas, įberkite druskos, cukraus ir pipirų. Viską išmaišykite ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol aliejus taps panašus į marmeladą.
Tada nukaiskite, ataušinkite ir sumaišykite su plonais žiedais pjaustytais svogūnais. Baklažaną nuplaukite ir supjaustykite centimetro storio griežinėliais. Juos pabarstykite druskos ir cukraus mišiniu, kad išleistų karčias sultis, tada nuplaukite šalto vandens srove ir minutę plikykite verdančiu vandeniu.
Tada griežinėlius dėkite ant popierinių servetėlių, nusausinkite, paskui apkepinkite su aliejumi po minutę iš abiejų pusių. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių temperatūros. Pomidorus nuplaukite, supjaustykite plonais griežinėliais. Ant kiekvieno baklažano griežinėlio dėkite po pomidoro riekelę, tepkite po šaukštą cukinijų padažo.
Viršų pabarstykite tarkuotu sūriu. Skardą šaukite į orkaitę ir 4-5 minutes kepkite, kol ant sūrio susidarys aukso spalvos plutelė. Paruoškite padažą. Vyną sumaišykite su dviem šaukštais kepimo sulčių ir užvirkite. Sumažinkite ugnį, pilkite grietinėlę, suberkite likusius kapotus žalumynus.
Neuždengtą padažą kaitinkite ant mažos ugnies, kol pusė jo nuvirs, tada nukaiskite. Abu viščiukus perpjaukite pusiau, tiekite karštus su garnyru ir padažu.