1 stiklinė džiovintų šermukšnių arba šermukšnių išspaudų,
1 stiklinė džiovintų morkų,
cukrinių runkelių arba kiaulpienių,
truputis medaus.
GAMINIMAS:
Šermukšnius rinkite po pirmųjų šalnų, nes pašalę vaisiai pasidaro saldesni ir ne tokie kartūs. Prieš šalnas nuskintus šermukšnius galima pašaldyti šaldytuve -po 1-2 parų jie bus skanesni. Kavą galite ruošti iš šermukšnio uogų arba iš jų išspaudų. Džiovintas uogas ar išspaudas paskrudinkite ir sumaišykite su kitais kavos pakaitalais: paskrudintomis morkomis, cukriniais runkeliais ar kiaulpienių šaknimis.
Dar kartą viską permalkite ir dar truputį paskrudinkite. Po to sumalkite kavamale, užpilkite vandeniu, pakaitinkite 3-5 min. ant nedidelės ugnies. Paskui kavai leiskite pastovėti, kol nusės drumzlės. Pasaldinkite medumi. Šermukšniai vartojami avitaminozės profilaktikai ir gydymui. Dėl palankaus vitaminų P ir C santykio šermukšniai rekomenduojami sergant ateroskleroze ir hipertonine liga.