1 batonas arba ragaišis,
1 stiklinė grietinės,
300 g šviežių kopūstų,
1 svogūnas arba 50 g svogūnų laiškų,
1 arbat. šaukštelis garstyčių,
druskos,
1 dėžutė "Turisto pusryčių" arba "Kapoto kumpio",
1-2 pomidorai arba pipiro ankštis,
salotų arba žalumynų.
GAMINIMAS:
Batone padaroma išilginė įpjova, nesuardant apatinės plutos, arba kaip dangtelis nupjaunama viršutinė pluta; išskobiama, sutepama grietine. Kopūstai sutarkuojami arba supjaustomi, sumaigomi iki minkštumo, svogūnas sutarkuojamas. Grietinė pagardinama garstyčiomis ir druska, sumaišoma su kopūstais ir svogūnu.
Batonas prikemšamas salotų, ant viršaus sudedami susmulkinti mėsos konservai. Papuošiama šviežiais arba konservuotais pomidorais ir ankštiniais pipirais, salotomis arba žalumynais. Salotas galima paruošti ir iš nuspaustų raugintų kopūstų; tada geriau tiks juoda duona. Panašius sumuštinius galima daryti ir ant didelės stačiakampės duonos riekės.