1 kg gerų kvietinių miltų,
625 ml drungno vandens,
30 g šviežių arba 3 po 7 g pakeliai džiovintų mielių,
2 valgomieji šaukštai cukraus,
1 nubrauktas valgomasis šaukštas smulkios jūros druskos,
miltų pabarstyti.
GAMINIMAS:
Pasidarykite šulinį. Supilkite miltus ant švaraus paviršiaus ir viduryje padarykite didelį šulinį. Įpilkite į šulinį pusę vandens, paskui sudėkite mieles, suberkite cukrų, druską ir išmaišykite šakute.
Lėtai, bet tvirtai įmaišykite miltus aplink šulinį. (Nesugriaukite šulinio sienų, nes ištekės vanduo.) Pamažu verskite miltus į vidurį, kol gausite standžią kaip košė tešlą. Paskui supilkite likusį vandenį.
Maišykite, kol vėl pasidarys standi tešla, tada jau galėsite drąsiau įmaišyti visus miltus, kad tešla neliptų. Pasimiltuokite rankas ir minkydami bei plekšnodami tešlą įmaišykite likusius miltus. (Vienų rūšių miltams reikia daugiau vandens, kitų rūšių-mažiau, taigi nebijokite ir prisitaikykite.)
Minkymas. Štai čia ir įklimpsite. Iš peties maigykite, lankstykite, tapšnokite ir voliokite tešlą 4 ar 5 minutes, kol ji pasidarys minkšta ir tampri. Tešlą apibarstykite miltais. Sudėkite ją į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir apie pusvalandį pastatykite kilti- geriausiai tam tinka, drėgna, be skersvėjo vieta.
Per tą laiką tešlos turėtų padvigubėti. Kylant gerėja tešlos skonis ir tankis, be to, visuomet malonu matyti, kaip mielės atgyja ir ima veikti. Kai tešla iškyla dvigubai, 30 sekundžių maigykite ir kumščiuokite ją, kad išeitų oras. Dabar galite suteikti norimą skonį ir pavidalą-lankstyti, įdėti įdaro, formuoti-bet ką.
Paskui pastatykite pusvalandžiui ar valandai, kad antrą kartą iškiltų ir vėl padvigubėtų. Tai svarbiausia dalis, nes antrą kartą kylant tešloje atsiras oro, kuris keps su duona ir suteiks jai to purumo ir minkštumo, dėl kurio mes visi taip mėgstame šviežią duoną. Taigi žiūrėkite, nesukčiaukite, tiesiog leiskite mielėms atlikti savo darbą.
Labai švelniai perdėkite duonos tešlą į miltais pabarstytą kepimo skardą ir įkiškite į įkaitintą orkaitę. Netrenkite durelėmis, nes išeis taip reikalingas oras. Kepkite tiek ir tokioje temperatūroje, kaip nurodyta jūsų pasirinktame recepte.
Pabilsnoję į apačią sužinosite, ar duona iškepusi-turi girdėtis duslus garsas, jei ne , dar įkiškite. Iškepusią duoną padėkite ant grotelių ir palikite bent pusvalandį atvėsti-skanaus! Jei nesuvalgote, duoną galite užšaldyti.