1 nelabai kietas baltagūžis kopūstas,
80 g sviesto,
60 g melasos,
6 grūdeliai baltųjų pipirų,
3 grūdeliai juodųjų pipirų,
2 lauro lapai,
druskos.
Įdarui:
100 g ryžių,
400 g maltos kiaulienos,
2 kiaušinio tryniai,
100 g grietinės,
druskos,
pipirų.
GAMINIMAS:
Kopūstą gerai nuplaukite, giliai išskobkite kotą, kad būtų galima lengvai nuimti išvirusius lapus. Panardinkite kopūstą į sūdytą verdantį vandenį. Kai viršutiniai lapai suminkštėja, nupjaukite juos, nuvarvinkite, išpjaukite stambią gyslą. Vieną po kito nulupkite išvirusius lapus.
Ryžius suberkite į sūdytą vandenį (vandens turi būti 2,5 karto daugiau negu ryžių) ir virkite 15-20 minučių, tada perplaukite šaltu vandeniu. Į dubenį sudėkite maltą kiaulieną, kiaušinio trynius, grietinę, suberkite ryžius. Viską gerai sumaišykite, įberkite prieskonių.
Ant kiekvieno kopūstlapio padėkite po šaukštą įdaro. Lapo kraštus užlankstykite, kad išeitų stačiakampios paketėlis. Apriškite virvele. Į keptuvę įdėkite truputį sviesto ir 30 g melasos. Pašildykite, kol mišinys įgaus rusvą atspalvį, sudėkite kelis įdarytus kopūstlapius, apkepinkite iš abiejų pusių ir sudėkite į keptuvą.
Apkepinkite visus paketėlius, sudėkite į keptuvą, suberkite baltuosius ir juoduosius pipirus, įmeskite lauro lapus. Keptuvę paskalaukite verdančiu vandeniu ir supilkite į keptuvą. Uždenkite ir virkite orkaitėje ant silpnos ugnies 1-1,5 valandos (priklausomai nuo kopūsto kietumo). Įdarytus kopūstlapius apipilkite nuoviru. Jei reikia, įpilkite truputį verdančio vandens.