700 g jautienos,
300 g burokėlių,
150 g prieskoninių daržovių (1 svogūnas, petražolių, krapų, saliero),
6 pipirai,
1 lauro lapelis,
20 g cukraus,
citrinos rūgšties,
1 šaukštelis krakmolo,
2-3 riekelės džiovintos duonos,
2-3 džiovinti grybai,
3l. vandens.
Ausytėms:
1 stiklinė miltų,
0,5 kiaušinio,
vandens.
Įdarui:
100g virtos mėsos,
0,5 svogūno,
20g sviesto,
72 kiaušinio,
pipirų,
druskos.
GAMINIMAS:
Burokėliai išverdami, nulupami ir stambiai sutarkuojami. Iš mėsos, pakepintų prieskoninių daržovių, prieskonių ir džiovintų grybų išverdamas sultinys. Kai mėsa suminkštėja, sultinys perkošiamas, parūgštinamas citrinos rūgštimi ir užplikoma juo burokėliai ir duona. Uždengus palaikoma apie 30 min ir vėl perkošiama. Į gautą sultinį suberiamas cukrus, supilamas išleistas krakmolas, pakaitinama, bet nevirinama, pasūdomą.
Ausytėms iš miltų, kiaušinio ir vandens, įbėrus druskos, suminkoma vidutinio kietumo tešla, plonai iškočiojama ir supjaustoma 3 cm kvadratėliais.
Sultinyje virta mėsa sumalama, sudedama smulkiai supjaustytas, svieste pakepintas svogūnas, druska, malti pipirai ir visa masė pakepinama keptuvėje su sviestu. Tada supilamas plaktas kiaušinis, gerai išmaišoma ir nedideli mėsos rutuliukai dedami ant tešlos kvadratėlių. Jų kraštai patepami kiaušinio baltymu, sulenkiama kaip trikampė skarelė, kraštai užspaudžiami, kampai sujungiami, kad pasidarytų panašu į auselę. Ausytės dedamos į verdantį kiek pasūdytą vandenį, išvirusios išgriebiamos, sudedamos į pašildytas lėkštes, užpilamos karštu burokėlių sultiniu.
Ausytės daromos ir su grybų įdaru. Kartais jos pakeičiamos koldūnais.