4 porcijoms:
500 g šviežių arba šaldytų žirnių;
60 ml pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus;
3 stiklinės (750 ml) verdančio daržovių sultinio;
150 g gabalėliais supjaustyto kumpio;
1 smulkiai supjaustytas didelis svogūnas;
350 g rizoto ryžių;
Druska;
60 g ką tik sutarkuoto parmezano (Parmigiano Reggiano) sūrio;
30 g plonai supjaustyto parmezano sūrio.
GAMINIMAS:
Dideliame prikaistuvyje ant vidutinės ugnies kaitinkite daržovių sultinį, kol užvirs. Sudėkite pusę žirnių ir virkite, kol suminkštės (6-7 min.). Išgriebkite žirnius ir sutrinkite į vientisą masę. Sudėkite masę atgal į prikaistuvį, sumaišykite ir uždenkite, kad neatvėstų.
Ant vidutinės ugnies didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kumpio gabalėlius ir pakepinkite, kol įgaus rusvai auksinį atspalvį (3-4 min.). Sudėkite svogūnus ir pakepinkite, kol pasidarys permatomi (3-4 min.). Suberkite likusius žirnius, ryžius ir pakepinkite 2 min. Dalimis po ½ stiklinės pilkite sultinio ir žirnių tyrę, gerai maišydami, kad susigertų, kol suminkštės ryžiai (15-18 min.). Pagardinkite druska. Nukelkite nuo ugnies.
Įmaišykite sutarkuotą parmezaną. Uždenkite ir palikite 2 min. Apibarstykite parmezano drožlėmis ir patiekite karštą.