4 porcijoms:
6 valg. š. sviesto;
1 didelis smulkiai supjaustytas svogūnas;
400 g rizoto ryžių;
90 ml sauso baltojo vyno;
4 stiklinės (1 l) verdančio jautienos sultinio;
Žiupsnelis šafrano;
50 g ką tik sutarkuoto parmezano (Parmigiano Reggiano) sūrio;
125 g virto, griežinėliais supjaustyto kumpio;
250 g nedideliais kubeliais supjaustytos gorgonzolos (riebaus itališko sūrio);
200 ml riebios grietinėlės;
Druska ir ką tik sumalti juodieji pipirai;
30 g sukapotų graikinių riešutų.
GAMINIMAS:
Ant vidutinės ugnies didelėje keptuvėje ištirpdykite 2 šaukštus sviesto. Sudėkite svogūnus ir pakepinkite, kol pasidarys permatomi (apie 3 min.). Suberkite ryžius ir pakepinkite 2 min. Supilkite vyną ir kaitinkite, kol išgaruos. Maišant, kad susigertų, dalimis pilkite sultinį- po ½ stiklinės (125ml), kol ryžiai suminkštės (15-18 min.). Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite parmezaną bei dar 2 šaukštus sviesto. Viską gerai išmaišykite ir perdėkite į dubenį. Leiskite atvėsti.
Ant vidutinės ugnies vidutinio dydžio keptuvėje ištirpdykite šaukštą sviesto. Sudėkite pusę visų ryžių ir šaukšto galu tolygiai juos paskirstykite. Pakepinkite, kol įgaus šviesiai rudą atspalvį (2-3 min.). Ant viršaus sudėkite kumpį ir pabarstykite puse gorgonzolos kubelių. Padenkite likusiais ryžiais, tolygiai juos paskirstydami šaukšto galu.
Dabar reikės labai atsargiai apversti apkepą: uždenkite keptuvę lėkšte ir staigiu judesiu apverskite, tuomet paimkite kitą lėkštę ir padarykite tą patį (viršuje turi atsidurti dar neapkepta apkepo pusė). Apkepo viršų atsargiai aptepkite šaukštu sviesto, tuomet uždenkite keptuve ir staigiu judesiu apverskite taip, kad apkepas atsidurtų keptuvėje. Pakepinkite 3-4 min.
Ant garų ištirpdykite likusį gorgonzolos sūrį kartu su grietinėle ir šafranu. Sudėkite graikinius riešutus ir pagardinkite druska bei pipirais. Patiekalą patiekite supjaustytą riekelėmis ir apipiltą paruoštu padažu.