T e š l a i:
125 ml vandens,
125 ml pieno,
100 g sviesto,
1/2 šaukštelio druskos,
1/2 šaukštelio cukraus,
200 g miltų,
3-4 kiaušiniai,
truputis sezamų sėklų.
Į d a r a m s:
I. 100 g rūkytos žuvies,
150 g kreminės konsistencijos sūrio arba varškės,
30 g kaparėlių,
2 šaukštai petražolių,
truputis druskos,
pipirų,
citrinų sulčių.
II. 150 ml grietinėlės,
100 g rūkytų lašišų,
2 šaukštai smulkintų krapų,
1 šaukštas citrinų sulčių.
GAMINIMAS:
Tešlai puode užvirinkite vandenį, pieną, sviestą, druską ir cukrų. Pavirkite apie 1 min. ir nukelkite nuo ugnies. Intensyviai maišydami mediniu šaukštu, greitai suberkite persijotus miltus. Sukite, kol susidarys vientisa masė. Tada vėl užkaiskite ir nuolat maišydami kaitinkite apie 1 min., kol tešlos atšoks nuo puodo sienelių.
Tešlą vėsinkite apie 5 min., kartais pamaišydami, kad tolygiau vėstų. Po vieną muškite kiaušinius, po kiekvieno karto gerai išmaišydami (galima plaktuvu). Tešla turi būti minkšta, bet išlaikanti formą. Jei ji per kieta, galima papildomai įmušti dar vieną kiaušinį, jei tešla tampa reikiamo minkštumo nesudėjus visų kiaušinių, geriau likusių nedėti.
Tuomet sukrėskite tešlą į konditerinį švirkštą ir formuokite plikytinius sviestiniu popieriumi išklokite skardoje. Viršų pabarstykite sezamų sėklomis. Kepkite 220 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20-30 min. (kepimo laikas priklauso nuo kepinių dydžio). Iškepusius palikite atvėsti orkaitėje pravėrę dureles.
I įdarui žuvį sutrinkite arba sumalkite, susmulkinkite kaparėlius ir petražoles. Visus įdarui skirtus produktus sumaišykite, įberkite prieskonių. II įdarui grietinėlę išplakite, tada sudėkite sulkintą lašišą, krapus, supilkite citrinos sultis ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Plikytinius atsargiai perpjaukite pusiau arba padarykite ertmę dugne ir pripildykite įdaro.