Gurmanas. Kas yra gurmanas? Kaip atpažinti?  
kulinariniai receptai

Receptai, patiekalai su nuotraukomis, valgių gaminimas, kulinarija. Gausybė skanių, bet neparuoštų vaišių. Malonu, kad apsilankėte!



Gurmaniškas gyvenimas. Koks jis?


Gurmaniškas gyvenimasVadinate save gurmanu? O gal šį apibūdinimą taikote draugams? Ką iš tikrųjų reiškia būti gurmanu? Ar sekmadienio rytas kartu su Jamie ir krūva nelygintų skalbinių skaičiuojasi? O visų naujai pasirodžiusių kulinarinių leidinių kolekcionavimas? Kulinarinio tinklaraščio vedimas? Kažkas pasakė: tereikia į savo žodyną įterpti frikasė, risolė, keletą kitų skambių frazių ir kvalifikacija į gurmanus garantuota. Ką gi, pašmaikštavome, o dabar išsiaiškinkime iš kur kilo terminas „gurmanas“ ir kokia jo tikroji paskirtis.

Terminas kilęs iš prancūziško žodžio „groumet“, kuris apibūdina asmenį, atsakingą už valgius ir vynus. Šių laikų gurmanas yra žmogus su išskirtiniais skonio receptoriais, sugebantis atpažinti gerą bei kokybišką maistą ar gėrimą.

Vadovaudamiesi vien tik šiuo apibrėžimu, daugelis žmonių ima manyti esantys gurmanai ir turintys išskirtinį skonį, tačiau išskirtinis gebėjimas suprasti, kad „Bigmac‘as“ skanesnis nei jo vyresnysis brolis „BigMeal‘as“ - deje yra ne tai.

Tai kaip gi žinoti, ar galima save vadinti gurmanu ar ne? Išsiaiškinti padės tolimesnės mūsų mintys, kuriomis pasistengsime kuo tiksliau apibūdinti Jus, kaip žmogų, turintį gurmaniško gyvenimo skonį. Jei suprasite užuominas ir prisipažinsite, kad jums tai artima, dėl Jūsų gurmaniškų polinkių nebeliks abejonių.

Taigi, iki šiol neturite maišiklio ar kito svarbaus virtuvinio įrenginio, nes taupote ant gero, patvaraus, brangaus produkto. Atsisakote dovanoto elektrinio kavos aparato paslaugų ir mieliau naudojatės senuoju kavinuku, nors kavą jis verda tris kartus lėčiau nei modernusis.

Jūs žinote tokius terminus, kaip foie gras (riebiosios ančių arba žąsų kepenėlės), sevruga (eršketų rūšis), gravlax (pagal skandinaviškas tradicijas sūdyta lašiša), fleur de sel (nutūrali Atlanto vandenyno druska), herbes de provence (provanso žolelių mišinys). Esate ragavę daugelio šių produktų. Jūsų virtuvė visada prikimšta kokybiško maisto: išraiškingų vynų, įvairių sūrių, daugybės žolelių ir prieskonių. Be abejo puikuojasi “viena kita” kulinarinių „paslapčių“ knyga.

Niekada nestinga veržlumo ir energijos semiantis naujos informacijos apie gerą, netradicinį maistą, kokybiškus vynus. Lankytini objektai Prancūzijoje bei Italijoje jus domina mažiau, nei vynuogynų, vyno fabrikėlių, išskirtinių vyno parduotuvių, žuvų turgaus ar ūkininko krautuvėlių lankymas. Maisto ruošimas - ne tik laisvalaikio praleidimo būdas, bet ir didžiausia aistra bei malonumas. Nuolatos svajojate apie kulinarinius kursus, naujas keliones, nebandytus, neragautus patiekalus...

Paskutinės trys pastraipos kartu apibūdino užkietėjusį gurmaną. Jei skaitydami pradėjote jaustis, lyg kažkas būtų „slapčiomis pervertęs jūsų dienoraštį“, neabejotinai kvalifikuojatės visose gurmanų kategorijose. Dviejų iš trijų atitikimą jūsų polinkiams mes pavadintume pradedančiojo gurmano įpročiais.


Parengė: Paulius Rašytinis
  2008 05 07
Paieška
Lankytojams
Aplankykite skanus.lt dažniau, nes čia platus receptų pasirinkimas, kokybiškas turinys, įvairių šalių virtuvės ir aktualūs straipsniai.

Visi mėgstame ir džiaugiamės matydami iliustruotus receptus. Kokybiška fotografija neretai sukelia norą gaminti, drąsina ban- dyti ir neabejotinai padeda išsirinkti. Sie- kiant išbandyti visus, tūkstančiais skaičiuo- jamus skanus.lt receptus, būtina Jūsų pagalba. Svetainė būtų nepaprastai dėkinga už kiekvieną patiekalo nuotrauką.. »
 Receptų: 11668