1 kg rupių ruginių miltų,
0,5 kg rupių kvietinių,
1/4 stiklinės kmynų,
apie 10-20 grūdelių kalendros,
įvairių sėklų mišinio duonai (sėmenų, saulėgrąžų, moliūgų),
1 stiklinės avižinių dribsnių,
1,5 litro šilto vandens,
1 šaukštelio druskos,
4 šaukštų cukraus,
duonos raugo.
GAMINIMAS:
Į dubenį įpilkite 1,5 litro virinto ir iki 36 laipsnių atvėsinto vandens, į jį sudėkite raugą ir visus priedus (sėklas, cukrų, druską, avižinius dribsnius, kmynus, kalendrą). Viską išmaišykite mediniu šaukštu. Lėtai maišydami pilkite miltus, po to 15 min. minkykite tešlą rankomis. Tešla nebus kieta ir lips prie rankų, tačiau taip ir turi būti.
Baigę minkyti, neužmirškite pasilikti raugo kitam kartui: duonos tešlos įdėkite į pusės litro stiklainį (apie pusę stiklainio), užsukite ir dėkite į šaldytuvą. Raugą šaldytuve galima laikyti apie 2 savaites. Reikės stačiakampės kepimo formos aukštais kraštais. Ją išklokite geltonu pergamentiniu kepimo popieriumi (ne baltu, nes prie jo limpa).
Į šią formą sukrėskite išmirkytą duonos tešlą, paskirstykite ją tolygiai šiltame vandenyje suvilgytu šaukštu (ant duonos galite ką nors nupiešti arba užrašyti), uždenkite švariu drobiniu rankšluostėliu ir palikite 4 val. pakilti. Duona neturi rūgti labai šiltoje vietoje, užtenka kambario temperatūros.
Jeigu neturite laiko kepti praėjus 4 val., galite tešlą laikyti ir per naktį-nieko nenutiks. Kepkite taip: skardą su iškilusia tešla dėkite į šaltą orkaitę, įjunkite 180 laipsnių temperatūrą ir kepkite 1.40 val. Iškepusią išimkite iš skardos, viršų pavilgykite pasaldintu vandeniu, uždenkite rankšluostėliu ir padėkite atvėsti.