Duonos gira receptas
kulinariniai receptai

Receptai, patiekalai su nuotraukomis, valgių gaminimas, kulinarija. Gausybė skanių, bet neparuoštų vaišių. Malonu, kad apsilankėte!



Duonos gira


INGREDIENTAI:

Pusė kepalėlio ruginės duonos,
3 l virinto vandens,
razinų,
25-30 g (pusė pakelio) sausų mielių,
125 g (pusė stiklinės) cukraus.


GAMINIMAS:

Ruginę duoną (geriausiai tamsią, bet puikiai tiks ir įvairių rūšių sužiedėjusi duona) supjaustykite riekelėmis ir jas padalykite į keturias dalis. Duonos gabalėlius sudėkite ant skardos ir pašaukite į nesmarkiai įkaitintą orkaitę.

Duona turi gerai išdžiūti ir kiek paskrusti (visa tai daryti reikia ant mažos ugnies). Duoną džiovinkite maždaug 10-15 minučių, paskui orkaitę išjunkite, palikę joje skardą su duona.

Vėliau džiūvėsėlius suberkite į indą (šiam tikslui tiks paprastas trilitris stiklainis) ir užpilkite verdančiu vandeniu, įdėkite tris šaukštus cukraus ir palikite ataušti. Nedidelį kiekį, pavyzdžiui, stiklinę ar net mažiau, vandens atvėsinkite iki kūno temperatūros (ar kiek aukštesnės) ir suberkite sausas mieles.

Mielių negalima ištirpinti ir supilti į pernelyg karštą vandenį, nes verdančiame vandenyje suyra fermentai, sukeliantys rūgimo reakciją. Priklausomai nuo mielių naudojimo receptūros, parašytos ant pakuotės, joms reikia leisti išbrinkti ar iškart išmaišyti (kol visiškai ištirps).

Kai vanduo atvės maždaug iki 36-37 laipsnių, supilkite į stiklainį ištirpintas mieles ir kruopščiai viską išmaišykite. Tuomet stiklainį su būsima gira uždenkite dangčiu ar dubeniu ir palikite šiltoje vietoje vieną dieną.

Pasibaigus šiam terminui, antpilą rūpestingai perkoškite per labai smulkų sietelį ar marlę. Į perkoštą skystį suberkite likusį cukrų, kaip reikiant išmaišykite, kad ištirptų. Įdėkite saują gerai nuplautų razinų ir palikite kambario temperatūroje dar pusę dienos.

Paskui supilstykite girą į plastikinius butelius ir rūpestingai užsukite, nes gira turi būti labai gerai užkimšta. Butelius su pagamintu gėrimu laikykite šaldytuve. Ši gira jums bus tikra atgaiva karštą vasaros dieną...

Lankytojams
Aplankykite skanus.lt dažniau, nes čia platus receptų pasirinkimas, kokybiškas turinys, įvairių šalių virtuvės ir aktualūs straipsniai.

Visi mėgstame ir džiaugiamės matydami iliustruotus receptus. Kokybiška fotografija neretai sukelia norą gaminti, drąsina ban- dyti ir neabejotinai padeda išsirinkti. Sie- kiant išbandyti visus, tūkstančiais skaičiuo- jamus skanus.lt receptus, būtina Jūsų pagalba. Svetainė būtų nepaprastai dėkinga už kiekvieną patiekalo nuotrauką.
Svetainės draugai
Sveikinimai
 Receptų: 11668