Bobelė ant iešmo (Šakotis, Raguotis) receptas
kulinariniai receptai

Receptai, patiekalai su nuotraukomis, valgių gaminimas, kulinarija. Gausybė skanių, bet neparuoštų vaišių. Malonu, kad apsilankėte!



Bobelė ant iešmo (Šakotis, Raguotis)


INGREDIENTAI:

0,5 m ilgio piramidės pavidalo ąžuolo velenėlis , per vidurį išilgai pergręžtas, kad būtų galima perverti iešmą,
pergamentinis popierius,
1,2 kg šviežiai išplauto sviesto,
150 g sviesto velenėliui ištepti,
1 stiklinė ruginių miltų velenėliui ištepti,
1,2 kg cukraus,
60 kiaušinių,
3 g malto cinamono,
3 g smulkinto kardamono,
tarkuoto citrinos žievelė,
1,2 kg miltų,
miltinio cukraus arba glajaus puošimui.


GAMINIMAS:

Velenėlis apvyniojamas pergamentiniu popieriumi, o jo galai iš abiejų pusių sutvirtinami virvutėmis, kad sukant iešmą nenusivyniotų popierius. Pergamentinis popierius gerai ištepamas sviestu. Velenėlio galai aptepami paprasta ruginių miltų tešla, kad kepant nedegtų popierius ir virvutės.

Iš recepte nurodytų produktų paruošiama tešla. Dideliame moliniame ar emaliuotame dubenyje sviestas gerai išsukamas. Ši tešla maišoma vėsioje patalpoje. Nuolat sukant viena kryptimi, į išsuktą sviestą dedamas 1 trynys, 1 šaukštas cukraus, šaukštas miltų, kol sudedami visi šie produktai.

Prieš kepimą sudedami prieskoniai, įmaišoma iki standžių putų išplakti baltymai. Tai daroma labai atsargiai, kad būtų puri. Indas su mase dedamas į šalto vandens vonelę, kad nesuslūgtų. Tuo metu užkuriamas židinys. Ugnis kuriama uosinėmis ar beržinėmis malkomis. Prieš ją pastatomi du stovai su įdubomis velenėlio metaliniams galams įdėti ir indu apačioje nutekėjusiai tešlai surinkti.

Pastatytas įrenginys visą laiką sukamas, kad gerai įkaistų sviestu apteptas volelis. Nuvalius nuo jo riebalų perteklių, pastoviai sukant velenėlį, šaukštais pilama tešla. Kai velenėlį uždengia tešlos sluoksnis, ji nebepilama, o velenėlis sukamas pamažu, kol ant jo esanti tešla aprunda.

Po to pilama antroji tešlos eilė. Tešlai nuvarvant, darosi šakelės, kurios ir esti kepinio puošmena. Iš recepte nurodytų produktų išeina 8-10 sluoksnių. Paskutinė eilutė aprusvinama daugiausia. Tuo tikslu kepamą ant iešmo bobelę galima apibarstyti cukrumi, kuris skrusdamas kepiniui suteikia gražią rusvą spalvą.

Bobelė ant iešmo kepama dviese: vienas pastoviai neskubėdamas suka volelį, kitas pila ant volelio tešlą ir prižiūri ugnį. Iškepta bobelė dar kurį laiką palaikoma ant stovų, paskui nukeliama ir ant volo atvėsinama. Kitą dieną nuimama nuo volo: atsargiai nulupama duoninė tešla, atpalaiduojamos virvelės ir bobelė ištraukiama kartu su pergamentiniu popieriumi.

Popierius atsargiai išimamas iš vidaus. Bobelė puošiama miltiniu cukrumi arba įvairiaspalviais glajais (žiūr. receptus "Plikyta boba"). Bobelė-šakotis - velykinė stalo puošmena. Iš viršaus į kiaurymę galima įdėti vazelę su pavasarinėmis gėlėmis, besiskleidžiančiais beržų lapeliais. Šis kepinys ilgai negenda.

Lankytojams
Aplankykite skanus.lt dažniau, nes čia platus receptų pasirinkimas, kokybiškas turinys, įvairių šalių virtuvės ir aktualūs straipsniai.

Visi mėgstame ir džiaugiamės matydami iliustruotus receptus. Kokybiška fotografija neretai sukelia norą gaminti, drąsina ban- dyti ir neabejotinai padeda išsirinkti. Sie- kiant išbandyti visus, tūkstančiais skaičiuo- jamus skanus.lt receptus, būtina Jūsų pagalba. Svetainė būtų nepaprastai dėkinga už kiekvieną patiekalo nuotrauką.
Svetainės draugai
Sveikinimai
 Receptų: 11668