Šaldyta skumbrė,
30 g (kupinas šaukštas) druskos,
2 skiltelės česnako,
2 stambūs lauro lapai,
maltų juodųjų arba pipirų.
GAMINIMAS:
Skumbrę nuplaukite, nupjaukite galvą, uodegą, pelekus. Išvalykite vidurius. Tuomet dar kartą perplaukite, išimkite kaulus, pasūdykite. Druskos ir žuvies santykis turi būti maždaug 1:10, t.y. 400 g filė reikia imti 40 g druskos. Turimą kiekį druskos padalykite į 4 maždaug lygias dalis ir pasūdykite žuvį: vieno filė gabaliuko odą pabarstykite druska (1/4 druskos) ir oda žemyn dėkite į indą, kuriame sūdysite žuvį.
Tuomet druska apibarstykite žuvies mėsą (dar 1/4 druskos) ir antrąjį filė gabaliuką uždėkite žemyn ant pirmojo, o likusia druska apibarstykite odą.Indą uždenkite ir palikite kambario temperatūroje 12-15 val., kad pasisūdytų. Ryte, ištraukę žuvį, pastebėsite, kad ant jos dar likę neištirpusios druskos, todėl filė trumpai nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu - kad tik nusiplautų druskos perteklius.
Žuvį padėkite ant popierinio rankšluoščio (arba į kiaurasamtį), kad apdžiūtų, ir paruoškite prieskonius. Česnakų skilteles smulkiai supjaustykite, sumaišykite su sutrupintais laurų lapais ir pipirais ir įtrinkite žuvį. Kiekvieną filė gabaliuką susukite į maišelį arba maistinę plėvelę ir kelioms valandoms įdėkite į šaldiklį, kad gerai sušaltų.
Sušalusią skumbrę ištraukite ir aštriu peiliu supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Palaukite, kol atšils, ir valgykite su bulvėmis, duona, žalumynais arba kaip mėgstate.