Duonai:
20 g šviežių mielių,
4 šaukšteliai cukraus,
pusė šaukšto druskos,
250 ml vandens,
50 ml ruginių miltų,
40 ml rupių kvietinių miltų,
400 ml kvietinių miltų,
2 šaukštai aliejaus.
Aptepti:
3 česnako skiltelės,
šaukštas džiovintų žolelių mišinio (raudonėlių, bazilikų, mairūnų, čiobrelių),
4 šaukštai alyvuogių aliejaus.
GAMINIMAS:
Kambario temperatūros mieles ištrinkite su druska ir cukrumi, sumaišykite su drungnu vandeniu. Dideliame dubenyje sumaišykite visus miltus, supilkite mielių masę, šaukštą aliejaus ir užmaišykite vientisą tešlą - ji turi būti tokios konsistencijos, kad neliptų prie indo sienelių. Jei limpa, įberkite dar miltų.
Tešlą uždenkite drobiniu rankšluostėliu ir palikite kambario temperatūroje maždaug 45 minutes. Pakilusią krėskite į kepimo popieriumi išklotą formą, aptepkite likusiu aliejumi ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Kol duona kepa, paruoškite prieskoninį aliejų: česnako skilteles sukapokite, pakepinkite aliejuje.
Kai gardžiai pakvips, suberkite prieskonines žoleles ir dar kiek pakepinkite, kad išsiskleistų kvapas. Šiuo aliejumi apteptą šiltą duoną dar 10 min. Pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę.